Spacer

Breadcrumbs

Kako je nastao Bradley Smoker

The Bradley Smoker has its origin in British Columbia, on the West Coast of Canada, where salmon abound. Wade Bradley, President of Bradley Technologies, writes:

 

Priča o pušnicama Bradley Smoker počela je dogovorom mojeg oca s majstorom dimljenja hrane još u sedamdesetima. Taj majstor dimljenja nije znao ništa o lovu na losose pa je upitao mog oca za savjet. Otac je rekao da će, ako želi da ga nauči loviti ribu, on njemu morati pokazati kako se dimi losos. Tada je bilo puno lakše loviti losose. Da su taj dogovor sklopili danas, sumnjam da bi tvrtka Bradley Smoker daleko dogurala. Uglavnom, taj je majstor dimljenja naučio loviti losose. Moj ga je otac naučio osnovno pravilo ribolova: ne pokušavaj loviti ribu tamo gdje je nema, i točka.

I tako je taj čovjek održao svoje obećanje i dao mojem ocu neke recepte za dimljenje mesa. Recepti su bili jednostavni i upotrebljavali su uobičajene sastojke. Odao mu je i tajnu dimljenja hrane. Vrlo je jednostavno, samo moraš kontrolirati dim. U ta vremena to je značilo stalno nadzirati piljevinu, ne dopuštati da toplina koju stvara goreća piljevina postane previsoka i, što je najvažnije, ne ostaviti drvo da izgori do pepela. Nadziri drvo dok gori. Kad se počnu stvarati žeravica i bijele mrlje pepela, riješi ga se. Odmah ga zamijeni novom piljevinom i nastavi dimiti prema receptu. I to je to. Jednostavno, zar ne? Sve sam vam odao...

Ili ne. Postoje mnoge tajne dimljenja hrane, a ja ih i dan danas učim. Svi ti ljudi koji se bave dimljenjem hrane podsjećaju me na činjenicu da postoje mnoge stvari koje još nismo otkrili, koje još nikad nismo iskušali. Uskoro ćemo osmisliti najbolji recept koji ćete jednostavno morati probati. Obavijestit ćemo vas o našem napretku. Želite li znati više o nama, nastavite čitati. Obećavam da neću ništa izostaviti. S tim jednostavnim načelom kao glavnom stavkom na popisu pravila dimljenja odlučio je osmisliti pušnicu koja je radila točno to što mu je taj čovjek rekao da mora raditi: kontrolirati dim. U to doba za dimljenje su upotrebljavali posudu za dizanje tijesta, tavu od kovanog željeza na kojoj je bila piljevina i rešo za stvaranje dima. Drugi važan uvjet bio je imati mnogo vremena za gledanje dima kako se dimi. To je kao da gledate boju kako se suši. To me dovodi do mog ujaka koji je igrom slučaja stručnjak u oba područja. Usto je i prilično dobar inovator.

Odlučili su napraviti pušnicu koja stvara čist, trajan dim i ne treba stalan nadzor. Isprobavali su svašta kako bi kontrolirali gorenje piljevine. Čak su i proučavali kako različite vrste piljevine gore različito, a odbacili su i način rada u kojem se piljevina namače prije nego se stavi u vatru. Na taj se način samo stvarala para prije nego je piljevina postala dovoljno suha da se počne dimiti. Veći komadi drva zahtijevali su mnogo više toplinske energije da bi počeli gorjeti. To nije bilo dobro jer nikako nisu uspjeli kontrolirati toplinu pa je drvo izgaralo do pepela, što je uništavalo okus hrane.

Ne biste vjerovali kakve su sve naprave i uređaje osmislili, a nisu činile ništa, sve dok nisu krenuli ispočetka i zaključili da je najbolja piljevina za dimljenje rezana u obliku kocke, ali nije presitna i nije dobivena blanjanjem. No, kako kontrolirati piljevinu? Sretno s tim. Prvo su razvijeni briketi Bradley Smoking. Najvažnije je bilo pogoditi veličinu, oblik i gustoću. I to je upalilo. Proizvodili su čist dim, nisu izgarali do pepela i trebalo im je vrlo malo toplinske energije kako bi se počeli dimiti. Najvažnije od svega, lako ih se gasilo. Moglo bi se reći da su izmislili prvu pušnicu za hranu koja zaustavlja proces dimljenja. No, to ne bi bila potpuna istina.

To me podsjeća na stare gramofone. Što je bilo prije? Gramofonska ploča ili gramofon? Sad je trebalo osmisliti pušnicu. Ponovno su se vratili na pravila i načela dimljenja hrane. Međutim, pušnica se nije mnogo mijenjala. Grijaću ploču zamijenio je grijaći element vrlo niskog profila, tavu je zamijenio složen sustav koji automatski ubacuje brikete u grijaći element kako ne bi dolazilo do prekida u dimljenju. Umjesto zaustavljanja procesa kako bi se mogla ukloniti piljevina, ugradili su posudu s vodom za gašenje briketa i dodali drugi grijaći element za nadziranje temperature u pušnici. Dodajte tome i nekoliko drugih dijelova i dobili ste pušnicu Bradley Smoker.

Odlično je funkcionirala, proizvodila fenomenalan dim, a hrana dimljena u njoj imala je izvrstan okus. Lokalni šefovi kuhinja prvi su nabavili pušnice Bradley Smoker. Kad budete spremni, nazovite nas ili posjetite jednog od naših brojnih odličnih zastupnika kako biste saznali više o pušnicama Bradley Smoker, briketima za dimljenje, smjesama za konzerviranje mesa i brojnim drugim proizvodima iz naše ponude.

 

Srdačno,

Wade Bradley